25 Mayıs 2008 Pazar

Ecevit, Köy-kent projesinin fikir babası olmuştu...


Vefat eden eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Köy-kent Projesinin fikir babası ve uygulayıcısı olmuştu.
İlk örneği Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti'de ortaya konan proje, daha sonra Ordu Mesudiye'de uygulanmıştı.
Seçilmiş pilot bölgelerdeki kırsal nüfusun yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan Köy-kent Projesiyle, kırsal kesimdeki yollar, su ve atıksu hizmetleri, sağlık olanakları, eğitim hizmetleri ile gelir getirici faaliyetlerde iyileştirmeler hedeflenmişti.
Bülent Ecevit, Köykent Projesini 1970'lerin ortasında ortaya atmış, ancak ilk pilot uygulama 1978 yılında Taşkesti'de yapılmıştı.
Ecevit, projeye ilişkin ''fakir bir bölgeydi. Sınırlı bir uygulama yaptık. Bir sonraki yıl bölgeye gittiğimde ise aradan geçen kısa süreye rağmen, bölge kasabalaşmıştı. Banka şubesi bile açılmıştı. O zamanın koşulları nedeniyle proje sürdürülemedi'' ifadesini kullanmıştı.

ORDU-MESUDİYE
Bülent Ecevit'in son başbakanlığında da, Köy-kent Projesi yine gündeme gelmiş ve ilk Köykent taslak modeli Ordu-Mesudiye'de uygulanmıştı.
Mesudiye ilçesi Çavdar köyünde başlanan Proje, 15 Haziran 2000 tarihinde başlatıldı. Proje, 21 Ağustos 2000 tarihinde Başbakan'a sunuldu. ''Çavdar köyü merkezli 9 köyü kapsayan'' proje, üç aşamadan oluşuyordu.
Projede, birinci aşamada elektrik, haberleşme ve kadastro çalışmaları, ikinci aşamada eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler, kültür, gençlik ve spor, sosyal hizmetler ve diğer hizmetler, üçüncü aşamada ise ekonomik ve kırsal kalkınmaya yönelik tarım, orman, turizm, sanayi ve ticaret alanlarındaki hizmetler bulunuyordu.
Dünya Bankası tarafından da desteklenmesi öngörülen proje için, 2002 yılında 900 bin dolarlık hazırlık kredisi gönderilmiş ve çalışmalar başlamıştı.
Ancak söz konusu proje, 2003 başında iptal edilirken, 150 bin doları harcanan 900 bin dolarlık hazırlık kredisinin geri kalan kısmı da iade edildi. 300 milyon dolarlık kredi, projenin başarılı olması halinde 4 milyar dolara kadar çıkabilecekti.
Bu uygulama sonrası ülkenin çeşitli yörelerinden 200'ün üzerinde başvuru yapılmış, bu başvurulardan Van (Özalp), Düzce (Kaynaşlı), Kastamonu (Daday), Niğde (Çiftlik) ve Mersin (Tarsus) merkezli beş pilot proje uygulama alanı olarak belirlenmişti.

''TÜRKİYE'NİN KÖYLERİ KENTLEŞECEK''
Öte yandan Ecevit, Eylül 2002'de Başbakanlığı döneminde Van'da halka hitaben yaptığı konuşmada Köy-kent Projesini şu sözlerle özetlemişti:
''Köy-kentle köyler bir araya gelmeyecek, köylülerin gücü bir araya gelecek. Bizim ülkemizde yaklaşık 35 bin köy ve bir o kadar da mezra var. Devletin gücü bu köylerin, mezraların her birine erişmeye yetmiyor. Her köye yeterli sağlık ekipleri gönderilemiyor. Her köye yeterli okullar kurulamıyor.
Fakat köy-kentle, birbirine yakın köyler arasında işbirliği kurulacak, 4-5 köye okul götürmek yerine köy-kentlere okullar yapılabilecek. Şehirlerdeki gibi sağlık ekipleri kurulabilecek. Tek bir köyün halkı fabrika kuramaz. Ama birbirine komşu 10 köyün halkı, devletin de yardımıyla fabrika kurabilecek... Bu şekilde inşallah çok yakında Türkiye'nin köyleri kentleşecek.''

1 yorum:

Ali MERT dedi ki...

Bu projeyi hayata geçirmeye çalışan, fikir babası olan Bülent Ecevit'e bu yerlerden birinde seçimlerde 1400 seçmenden 4 (dört) oy çıkmıştır.(şaka gibi)